Măsuri de protecție și de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj
Nr. Crt. |
Măsura |
Documente |
1. |
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.59/2020, cu completările ulterioare
Pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art.52 alin.(1) lit.c) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020. (art.XI alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.30/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.59/2020, cu completările ulterioare) De prevederile alin.(1) beneficiază salariaţii angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă decretate, conform unei declaraţii pe propria răspundere a angajatorului. (art.XI alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.30/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.59/2020, cu completările ulterioare) Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.120/2020 privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 Prin derogare de la prevederile art.24 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti beneficiază de acordarea indemnizaţiei prevăzute la art.XI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.30/2020, cu completările ulterioare. (alin.(1) al articolului unic din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.120/2020)
|
1. Cerere (Anexa nr.1 la Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.741/2020); 2. Declaraţia pe propria răspundere a administratorului/reprezentatului legal al angajatorului (Anexa nr.1 la cerere); 3. Lista persoanelor cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă, din iniţiativa angajatorului potrivit art.52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care se solicită acordarea sumelor necesare plăţii indemnizaţiei prevăzute la art.XI alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020, cu modificările şi completările ulterioare (Anexa nr.2 Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.741/2020).
|
2. |
Legea nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, cu modificările şi completările ulterioare
Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu (art.1 alin.(1) din Legea nr.19/2020, cu modificările şi completările ulterioare)
|
1. Cerere; 2. Lista angajaţilor care au beneficiat de zilele libere, precum şi indemnizaţia acordată pe această perioadă; 3. Copii de pe statele de plată din care să reiasă acordarea indemnizaţiei; 4. Declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului legal al angajatorului (Anexa nr.1 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nr.346/2020); 5. Tabel (Anexa nr.1 la declarație); 6. Dovada plăţii contribuţiilor şi impozitelor aferente lunii în care s-a plătit indemnizaţia.
|
3. |
Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative, cu completările ulterioare
Începând cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai căror angajaţi au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, precum şi angajatorii ai căror angajaţi au avut contractele individuale de muncă suspendate în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi nu au beneficiat de prevederile art. XI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, în perioada stării de urgenţă sau alertă, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de decontarea unei părţi din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările ulterioare.(art.I alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2020, cu completările ulterioare)
|
1. Cerere (Anexa 1 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nr.457/2020); 2. Declaraţie pe propria răspundere (Anexa 2 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nr.457/2020); 3. Lista persoanelor pentru care se solicită decontarea sumei prevăzute de art. I alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2020 (Anexa 3 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nr.457/2020).
|
4. |
Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative, cu completările ulterioare
Angajatorii care în perioada 1 iunie 2020-31 decembrie 2020 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgenţă decretate prin Decretul nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, prelungită prin Decretul nr. 240/2020, sau a stării de alertă instituite prin Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.(art.III alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2020)
|
În vederea încheierii convenţiei: 1. Cerere (Anexa 2 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca nr.456/2020, cu modificările ulterioare; 2. Declaraţie pe propria răspundere (Anexa 3 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca nr.456/2020, cu modificările ulterioare; 3. Actul de identitate, în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către angajator; 4. Actul în baza căruia au fost încadraţi în muncă, în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către angajator.
Pentru verificarea şi acordarea sumei lunare: 1. Tabel nominal (Anexa 4 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca nr.456/2020, cu modificările ulterioare; 2. Pontajul pentru luna respectivă, extras, în copie certificată de angajator pentru conformitate cu originalul; 3. Statul de plată pentru luna respectivă, extras, în copie certificată de angajator pentru conformitate cu originalul.
|
5. |
Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative, cu completările ulterioare
Angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.(art.III alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2020, cu completările ulterioare)
|
În vederea încheierii convenţiei: 1. Cerere (Anexa 2 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca nr.456/2020, cu modificările ulterioare; 2. Declaraţie pe propria răspundere (Anexa 3 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca nr.456/2020, cu modificările ulterioare; 3. Actul de identitate, în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către angajator; 4. Actul în baza căruia au fost încadraţi în muncă, în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către angajator.
Pentru verificarea şi acordarea sumei lunare: 1. Tabel nominal (Anexa 4 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca nr.456/2020, cu modificările ulterioare; 2. Pontajul pentru luna respectivă, extras, în copie certificată de angajator pentru conformitate cu originalul; 3. Statul de plată pentru luna respectivă, extras, în copie certificată de angajator pentru conformitate cu originalul.
|
6. |
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, cu completările ulterioare
Prin derogare de la prevederile art.112 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului. (art.1 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020, cu completările ulterioare) Pe durata reducerii timpului de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (1) salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat (art.1 alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020, cu completările ulterioare)
|
1. Cerere (Anexa nr.1 la Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.1393/2020); 2. Declaraţia pe propria răspundere conform art.1 alin.(2) lit.a) din Hotărârea Guvernului nr.719/2020 (Anexa nr.1 la Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.1393/2020); 3. Lista salariaţilor pentru care se solicită decontarea indemnizaţiei prevăzute de art. 1 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020, semnată de reprezentantul legal al angajatorului (Anexa nr.1 la Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.1393/2020). |
7. |
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, cu completările ulterioare
Până la 31 decembrie 2020, dar nu mai mult de o perioadă de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajaţii care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni, se asigură decontarea unei părţi din salariul acordat acestora, suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr.6/2020, cu modificările şi completările ulterioare, aferent perioadei lucrate. (art.5 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020, cu completările ulterioare)
|
1. Cerere (Anexa nr.1 la Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.1392/2020); 2. Declaraţia pe propria răspundere conform art.5 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020 (Anexa nr.1 la Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.1392/2020); 3. Lista cu salariaţii pentru care se solicită decontarea sumei prevăzute de art.5 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020 , asumată de reprezentantul legal al angajatorului (Anexa nr.1 la Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.1392/2020). |
8. |
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, cu completările ulterioare
Pentru desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, se acordă, o singură dată, angajatorilor pentru fiecare telesalariat un sprijin financiar în valoare de 2.500 lei în scopul achiziţionării de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă. (art.6 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020, cu completările ulterioare)
|
1. Cerere (Anexa nr.2 la Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.1376/2020); 2. Declaraţia pe propria răspundere, dată prin reprezentantul legal, (Anexa nr.3 la Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.1376/2020); 3. Lista telesalariaţilor pentru care se solicită acordarea sumei prevăzute de art.6 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 (Anexa nr.4 la Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.1376/2020).
|
9. |
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, cu completările ulterioare
Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, şi având în vedere hotărârile comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, respectiv Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti. (art.1 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.147/2020, cu completările ulterioare) Dispoziţiile acestei ordonanţe de urgentă se aplică şi pentru părintele sau reprezentantul legal care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere unul sau mai mulţi copii şcolarizaţi, cu boli cronice pentru care medicul de familie sau medicul specialist a emis adeverinţe pentru realizarea educaţiei în condiţiile prevăzute în anexa nr.1 – Ghidul privind măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar în perioada pandemiei COVID-19 la anexa la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii nr.5.487/1.494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările ulterioare. (art.1 alin.(51) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.147/2020, cu completările ulterioare) Prevederile acestei ordonanţe de urgenţă se aplică şi în situaţiile în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 «Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi Revenirea parţială prin rotaţie de 1-2 săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie», respectiv a scenariului 3 «Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online» prevăzute în anexa nr.1 – Ghidul privind măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar în perioada pandemiei COVID-19 la anexa la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii nr.5.487/ 1.494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările ulterioare. (art.81 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.147/2020, cu completările ulterioare)
|
1. Cerere (Anexa nr.1 la Procedura aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nr.593/2020); 2. Lista angajaţilor care au beneficiat de zilele libere, precum şi indemnizaţia acordată pe această perioadă (Anexa nr.2 la Procedura aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nr.593/2020); 3. Copii de pe statele de plată şi pontajele din care să reiasă acordarea indemnizaţiei pentru fiecare zi liberă; 4. Declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului legal al angajatorului prin care se atestă că lista conţine persoanele care îndeplinesc condiţiile reglementate de ordonanţa de urgenţă (Anexa nr.3 la Procedura aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nr.593/2020); 5. Dovada plăţii impozitului şi contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi a contribuţiei asiguratorie pentru muncă aferente indemnizaţiei pentru fiecare zi liberă. |