Acordarea serviciilor de mediere în vederea ocupării unui loc de muncă

Serviciu Acordarea serviciilor de mediere în vederea ocupării unui loc de muncă
Instituție responsabilă AJOFM/AMOFM
Beneficiar Persoana în căutarea unui loc de munca
Cerere / Formular tip Formular tip
Informații generale

Medierea muncii este activitatea prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu.

Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă au obligaţia de a identifica locurile de muncă vacante la angajatori şi a le face cunoscute persoanelor în căutarea unui loc de muncă.

Serviciile de mediere pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă se acordă gratuit de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi constau în:

  1. Informaţii privind locurile de muncă vacante şi condiţiile de ocupare a acestora prin publicarea, afişarea, organizarea de burse ale locurilor de muncă;
  2. Mediere electronică având ca scop punerea automată în corespondenţă a cererilor şi ofertelor de locuri de muncă prin intermediul tehnicii de calcul;
  3. Preselecţia candidaţilor corespunzător cerinţelor locurilor de muncă oferite şi în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile, experienţa şi cu interesele acestora.

În vederea realizării măsurilor pentru stimularea ocupării forţei de muncă, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă au obligaţia de a întocmi, pentru fiecare persoană în căutarea unui loc de muncă, planul individual de mediere.

Pentru şomerii care beneficiază de indemnizaţii de şomaj, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, participarea la serviciile de mediere, la solicitarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistraţi, este obligatorie.

Şomerii care nu beneficiază de indemnizaţii de şomaj trebuie să depună o cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pentru a fi luaţi în evidenta în vederea medierii şi, în cazul neîncadrării în muncă, să reînnoiască cererea la 6 luni.

De servicii de mediere gratuite beneficiază, la cerere, şi persoanele prevăzute la art. 16 lit. c)-f) din Legea 76/2002 privnd sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Medierea muncii se poate realiza şi contra cost de către furnizori de servicii specializate, din sectorul public sau privat, acreditaţi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Unde se depun documentele AJOFM/AMOFM
Metodă primire documente Dosar – la sediul agenției
Pași suplimentari
Timp legal de soluționare Nu este cazul
Număr mediu de beneficiari 360.186 persoane cuprinse în servicii de mediere în 10 luni 2019
Data limită pentru aplicare Oricând
Legislație aferentă Legea nr.76/2002HG nr.174/2002; HG nr.377/2002 și HG 885/2016

You may also like...

Sari la conținut